Wednesday, April 18, 2007

"Twinning Light" program a Külügyminisztériumban

A magyar Külügyminisztérium és a Hun-Ida ad otthont a finn és magyar KÜM közös Twinning Light programnak. Valamilyen fura okból a magyar KÜM honlapján erről sem írnak, miközben az OKM és a finn Külügy igen.

A finn Külügyminisztérium - az Európa Tanács pályázatán nyert - programja fél évig tart, és 2007 januárjától júniusig tart. A kapacitás fejlesztő program célja, hogy finn tudással Magyarország és a magyar szakemberek nemzetközi fejlesztési ismeretei és tevékenységei javuljanak. A program ideje alatt a finn KÜM nemzetközi fejlesztési főosztályának munkatársai Magyarországon dolgoznak együtt magyar kollégáikkal, előadásokat tartanak, illetve később magyar szakemberek utaznak Helsinkibe.

Az OKM szerint a fél év alatt az alábbi előadások kerülnek megtartásra:

1. 2007. március 22-23.: A pályázati kiírások európai uniós gyakorlata.
2. 2007. április 11-13.: A társadalmi tudatosságot fejlesztő kommunikációs stratégiák gyakorlati tapasztalatai.
3. 2007. május 7-9.: Az ODA-beszámoló és az OA statisztika készítésének gyakorlati tudnivalói.
4. 2007. június 4-6.: Az ODA-projektek hatékonyságát ellenőrző gyakorlati tudnivalók.

Úgy tűnik, hogy ezek az előadások nyilvánosak, hiszen kontaktszemélyek és telefonszámok is meg vannak adva.

Ezen a listán azonban nem szerepel a mai napon tartott szeminárium, amely kifejezetten a nemzetközi fejlesztésben érdekelt civil szervezetek számára tartottak a Külügyminisztériumban, és amelyen a finn szakemberek a NEFE együttműködésben szerepet vállaló civil szervezetekkel kapcsolatos finn politikát és gyakorlatát, a civil szervezetek és az Európai Unió kapcsolatrendszerét, az uniós források nyújtotta lehetőségek megragadását mutatták be.

A Twinning projektek nem új keletűek az Európai Unióban, csatlakozási felkészülésünk alatt PHARE forrásokból Magyarországon is számtalan ilyen program zajlott, ahol mi voltunk a kedvezményezettek. A programok koordinálásáért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (volt) a felelős. EU tagságunk óta azonban mi is kezdeményezhetünk twinning programokat, és mi is beszállhatunk az újonnan csatlakozó, PHARE, CARDS, TACIS, illetve az EuroMed térség országainak intézményfejlesztésébe.

A Twinning, ahogy a neve is mutatja, ikerintézmények közötti munkakapcsolat során átadott tudást, intézményfejlesztést takar. A mostani esetben tehát ez elsősorban a magyar Külügyminisztérium és végrehajtó szakintézménye, a Hun-Ida kapacitásnövelését jelenti. Mivel Finnországnak nincs végrehajtó intézménye, a Hun-Idát is a külügy szakemberei okítják. A Twinning Light természetszerűen kisebb kaliberű programokat takar, amelyek fél évig tartanak, maximum 250 000 eurós költségvetéssel.

Akit a Twinning programok, szerkezete, kívánalmai bővebben érdekel, az letöltheti a magyarul is megtalálható Intézményfejlesztés az Európai Unió szakmapolitikai rendszerében: Kézikönyv az ikerintézményi projektekhez c. dokumentumot az NFÜ honlapjáról.

No comments: