Thursday, April 19, 2007

EB és foci a fejlődésért

Magyarország kiesését a Európa-bajnokság sorsolásán ma több napilap (www.nol.hu, www.mno.hu) is úgy kommentálta, hogy az álmok és a makettek nem voltak elegek sem a nyeréshez, sem ahhoz, hogy visszatérjünk Európa (és a világ) foci színterére. A focihoz nem értek, de azt tudom, hogy a fejlődő országok fiataljai is arról álmodnak, hogy egyszer végre ők is beléphetnek a jómóduak, a telt hassal lefekvők és a saját sorsuk felett döntést hozók világába. És ehhez az egyik eszköz épp a foci lehet.

A focira mára, mint a fejlesztés elismert, működő, támogatandó eszközére tekint a legtöbb nemzetközi és nemzeti intézmény, szervezet. Általánosan ismert tény, hogy a foci a fejlődő országokban óriási szerepet játszik a mindennapi életben, és a játék közben a gyerekek nem kábítószerezik magukat, és a katonák leteszik kalasnyikovaikat. Ezek a szervezetek felismerték, hogy a focival semmihez sem mérhető módon lehet elősegíteni a fiatalok szociális és morális beilleszkedését. Az Európai Bizottság szerint Afrikában mintegy 50 millióan fociznak rendszeresen. A játék számukra gyakran a traumáktól, a nyomortól való menekülés egyetlen eszköze. Ezért született meg a "football for development" koncepció, amelynek egyik legnagyobb támogatója maga a FIFA. A szervezet célul tűzte ki, hogy bevételének 0,7 %-át fejlesztési célokra fordítja (2002. márciusában, Moterreyben a világ 50 állama olyan konszenzusban állapodott meg, miszerint bruttó nemzet bevételük (GNI, tehát NEM GDP) 0,7 %-át a szegénység csökkentésére fordítják), továbbá több szervezettel is megállapodásokat kötött a koncepció végrehajtására.

Az Európai Bizottság és a FIFA közötti megállapodás 2006. júliusában született. A dokumentum szerint ezután a két szervezet a focin keresztül partnerként dolgozik az ACP (African, Caribbean, Pacific) országokban a szegénység ellen és a Millenniumi Fejlesztési Célok eléréséért. A közösen kidolgozott és felügyelt programokat (amelyek szólhatnak figyelem felkeltésről, oktatásról, rasszizmusról, humanitárius segítségről, egészségügyről, stb.) a Bizottság a 9. illetve a 10. Európai Fejlesztési Alappból finanszírozza (a 10. EDF-be 2008 és 2013 között Magyarország 124 751 000 eurót fizet be).

A FIFA egy másik kezdeményezése a 2005-ben indított "Football for Hope" mozgalom, amelyhez olyan nemzetközi szervezetek csatlakoztak stratégiai partnerként, mint az UNICEF, a UNDP, az ILO, a streetfootballworld, vagy a FARE Network (Football Against Racism in Europe).

A Football for Hope mozgalom a béke-építésért, az egészségügyért, a gyermekek jogaiért, az oktatásért, a diszkrimináció ellen és a társadalmi integrációért dolgozó szervezeteket és kezdeményezéseket támogat és erősít. Minden kezdeményezés, illetve projektek eszköze a foci, és kedvezményezettjeik a gyerekek és a fiatal felnőttek.

Az első nagy, nemzetközi megmozdulást a streetfootballworld szervezte Berlinben, párhuzamosan az akkor zajló világbajnoksággal. A Festival06-ra elkeresztelt eseményen 24 ország fiataljai játszottak az utcán egymással.

Kelet-Európában egyébként egyedül a cseh INEX-SDA nevű NGO szervezett és vett részt football for development projekben. A GLEN (Global Education Network of Young Europeans) nemzetközi szervezet tagjaként és a streetfootballworld-el együttműködve a projekt során két kenyai fiatal három hónapig Németországban és Csehországban dolgozott és foci bajnokságokon, kiállításokon és egyéb figyelemfelkeltő eseményeken keresztül próbálták a vendég ország fiatalságának figyelmét felhívni a fejlődő országok problémáira és a Millenniumi Fejlesztési Célokra. A dolognak némi magyar vonatkozása is van. Ugyanis a GLEN-nek a Hun-Idán és az Önkéntesküldő Alapítványon keresztül mi is a tagjai vagyunk. (De a GLEN-ről majd egy másik bejegyzésben.)

1 comment:

DUŠKA ALŽBĚTA said...

Nagyon ajánlom úr, Benjamin szolgáltatásait minden olyan személynek, akinek pénzügyi segítségre van szüksége, és bármilyen további igényt kielégítenek a magas könyvtárak felett. Ismét elismerést nyújtok önnek és munkatársainak rendkívüli kiszolgálásáért és ügyfélszolgálatáért, mivel ez nagy előnyt jelent a vállalatának, és kellemes élmény olyan ügyfelek számára, mint én. A legjobbakat kívánva a jövőre. Úr, Benjamin a legjobb módja annak, hogy könnyű kölcsönt szerezzen, itt van e-mail .. / lfdsloans@outlook.com Vagy beszéljen Benjamin úrral a WhatsAppon keresztül Via_ 1-989-394-3740 köszönöm azért, hogy őszinte szívemben ismét kölcsönsegítéssel segített nekem, örökké hálás vagyok.