Thursday, April 26, 2007

ODA, OECD DAC

Az előző bejegyzésemre érkezett (jogos?) megjegyzésre szeretnék gyorsan válaszolni.

Az 5.1-es 5.1%-t jelent, amiről a cikk - szeretném hinni - szól.
A DAC az OECD fejlesztési támogatási bizottsága, az ún. Development Assistance Committee. A bizottságban 22 állam (és 23.-nak az EB-n keresztül az EU) képviselteti magát vagy a fejlesztési együttműködést irányító minisztériumán (miniszter), vagy a végrehajtó szakintézményén keresztül. A bilaterális donorok fórumául szolgál, és az OECD (mint a legfejlettebb államokat tömörítő szervezet) a DAC-on keresztül kíséri figyelemmel a donorok tevékenységét. Az OECD-nek Magyarország 1996. május 7.-től a tagja, az DAC-nak viszont nem. Azért nem, mert a hivatalos fejlesztési segélyezésünk (ODA-Official Development Assistance, magyarul NEFE-nemzetközi fejleszési együttműködés) nem éri el a megkívánt kritériumokat, többek között az évi minimum 100 000 000 dolláros e célra szóló kiadást. (Nem olyan egyszerű DAC tagnak lenni: Portugália pl. 1961-ben tag lett, 1974-ben kilépett, majd 1991-ben csatlakozott újra.)
Az OECD DAC határozza meg, hogy milyen kritériumok felelnek meg NEFE tevékenységnek. Ezek:

- Technikai együttműködés (oktatás, szakképzés, tapasztalat átadás)
- Projekt-típusú fejlesztési programok
- Humanitárius segítségnyújtás
- Segélyelemet tartalmazó hitelnyújtás, szubvenció
- Egyéb támogatási jellegű tevékenység (pl. intézmények működési költsége)
- Nemzetközi szervezetek NEFE tevékenységéhez hozzájárulás

Katonai jellegű segítségnyújtás, hitel stb. nem elszámolható. Tehát a korábban említett Görögország tank adományai Afganisztánnak nem elszámolhatók.

Ezeken kívül (még rengeteg minden van, de) a DAC állítja ki a listát a segélyezésre szorult országokról is, az ún. DAC List of ODA Recipient-t, amely 3 évre szól. A legfrissebb (2005-2007) megtalálható itt.

Azt hiszem így sebtében ennyi. Rengeteg mindent kihagytam, de erősen gondolkodom, hogy a fogalmak és általában a nemzetközi fejlesztéssel kapcsolatos általánosan tapasztalt képzavar miatt írni fogok egy kicsit nagyobb lélegzetvételű összefoglalót...

1 comment:

Anonymous said...

Az Igen, talan igy