Friday, April 27, 2007

PRT-s megjegyzés

Április 16.-án jelent meg egy cikk a Honvédség.hu-n "Fejlesztések a központi kórházban" címmel. Azért nem megyek el mellette, mert a hírek pontatlansága általában is zavar, és nem szeretném, ha ez mindenhol precedens lenne.

A cikk azt írja: "(...) Az ünnepség első részében a nővérképző intézet frissen végzett hallgatóinak adták át diplomáikat. (...)"
Ismereteim szerint Baghlan tartományban egyetlen szervezet hajt végre bábaképző programot, a francia-afgán MRCA. A hírhez tartozó fényképen látszik is a logója, tehát róluk van szó. Ők viszont, ahogy a honlapjukon is szerepel, 2006. novemberében indították a képzést, és mivel egy ilyen program másfél éves (akkreditáció, stb.), frissen végzett hallgatók nem vehették át diplomát. Majd 2008. márciusában.

Megjegyzem, nagyon jó lenne, ha minél hamarabb munkába állhatna sok ilyen képzettségű nő, mert azon kívül, hogy Afganisztánban a legmagasabb a csecsemőhalandóság és a gyermekágyi betegségben elhunyt nők száma, a képzett bábák/nővérek sok esetben az egyetlen egészségügyi képzettséggel bíró személyek, akik vidéken és kórházaktól távoli helyeken a nőket megvizsgálhatják.

1 comment:

Anonymous said...

Koszonom, hogy egy erdekes blog