Tuesday, April 17, 2007

Újabb segélyek Afganisztánba

A Külügyminisztérium a mai nap újabb pályázati kiírást jelentetett meg a honlapján. A „Munkahelyteremtési és oktatási projekt megvalósítása az egészségügy területén az afganisztáni Baghlan tartományban a magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoport keretében” c. felhívás nem sokkal azután jelent meg, hogy a Magyar Ökomenikus Szeretetszolgálat egyedül nyerte meg a korábbi (március) kiírásban meghírdetett 180 millió forintot (amelyet a következő programokra kíván elkölteni).

A KÜM április 12.-i szóvivői nyilatkozatából kiderült, hogy a PRT keretében történő fejlesztési segélyezésre szánt új összegek egy részét Görögország bocsájtotta rendelkezésre, újáépítési és támogatási programok végrehajtására a mezőgazdaság, oktatás, vízgazdálkodás és egészségügy területén.


A megállapodásról Magyarország és Görögország között természetesen sehol nem lehetett hallani, holott erről még Evripidisz Sztilianidisz, a Görög külügyminiszter-helyettes is beszélt az ITDH szervezte görög-magyar üzleti fórumon Budapesten, március 30.-án. Az ITDH nem eresztette túl bőre az erről szóló tájékoztatást, a Görög Köztársaság washingtoni nagykövetsége azonban lehozta Sztilianidisz teljes beszédét. Ebből derült ki, hogy Görögország és Magyarország közösen finanszíroznak a fent említett területeken fejlesztési programokat. (Érdekes a diplomata megjegyzése: "This effort is being undertaken in the framework of the Provincial Reconstruction Team (PRT) of Afghanistan, led currently by Hungary.")


A megállapodás szerint Görögország 500 000 Euróval, azaz körülbelül 123 millió forinttal kíván hozzájárulni Baghlan fejlesztéséhez, a PRT-n keresztül. Azt nem tudni, hogy a teljes összeg felett a magyar KÜM diszponál-e, más minisztériumok is kaptak-e az összegből, vagy mi csak egy részét kaptuk meg a pénznek. Ahogyan az sem világos, hogy az új pályázati kiírásban szereplő 70 millió forint már görög pénz-e, vagy még magyar. Ha valaki tudja, örömmel venném, ha megjegyzésként tájékoztatna erről.

A görög pénzek érkezéséről azért is furcsa az itthoni hallgatás, mert ez részét képzi Görögország teljes hozzájárulásának Afganisztán újjáépítéséhez. Az afganisztáni görög jelenlét a következőkből áll:

1. 120 fős műszaki zászlóalj, amelyet a jövőben kiegészít néhány tiszt, akik az ISAF személyzetét erősítik,
2. 6 hónappal meghosszabbított, 45 fős kórházi csapat, akik a KAIA-n (Kabul International Airport) dolgoznak,
3. 300 000 Eurós támogatás az ENSZ drogellenes alapjába,
4. 500 000 Eurós támogatás a baghlani fejlesztésekhez
5. 10-13 M60 A3 tank adományozása az afgán hadsereg számára.

No comments: