Tuesday, April 24, 2007

A Pápa az adósság elengedésért

clipped from www.nol.hu
XVI. Benedek pápa Angela Merkel német kancellárnak írott levelében kérte, hogy a G8-csoport júniusi, Németországban tartandó csúcstalálkozóján foglalkozzanak a legszegényebb országok adósságállományának mihamarabb és feltételek nélküli elengedésével. Merkel válaszában hangsúlyozta, hogy a nyolcak - a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország, illetve az Európai Unió soros elnökeként jelentős előrelépést kíván elérni a szegénység elleni küzdelem terén. (MTI)


powered by clipmarksblog it

Bono Vox (hú de régen hívta már így bárki is...) 17.-én személyesen találkozott Angela Merkellel Berlinben. A találkozó során Bono felrótta, hogy a G8-ak igencsak elmaradnak az Afrikának tett igéreteiktől. A Kancellár asszony persze neki is csak azt tudta mondani, hogy a fejlett országok, így az EU is megtesz mindent, hogy ígéreteiket betartsák.

Csakhogy az adatok kissé mást mutatnak. 2005-ben, a skóciai Gleneaglesben a G8-ak arról határoztak, hogy megduplázzák az az év Afrikának nyújtott segélyeket (azaz a 107 milliárd dollárt). Ezzel szemben a 2006-os adatok szerint az OECD országokból érkező fejlesztési segélyek 5.1%-al csökkentek. A képet némileg a következő pontok árnyalják:

1. Az 5.1% a teljes ODA/GNI adat, tehát nem csak Afrikára vonatkozik.
2. A gleneaglesi elkötelezettség 2010-ig szól, tehát relatív idő még a rendelkezésre áll.
3. Az 5.1-es csökkenés a 22 DAC ország teljes ODA számait takarja, tehát az adósságenyhítést is.
4. A szub-szaharai Afrikának nyújtott bilaterális segélyek az elsődleges adatok szerint 23%-al nőttek, ennek azonban a többsége adósságenyhítés, így a befolyó segélyek csupán 2%-al nőttek.

Kétséges, hogy így tartani tudja-e a fejlett világ az ígéretét. A Center for Global Development független think tank tanulmánya szerint az Afrikába irányuló segélyek a gleneaglesi ígéretek csupán kevesebb mint a felével fognak nőni.

1 comment:

wape said...

te figyelj, ha cékl az hogy értsem amit írsz, akkor ne írjmár ilyet, hogy: "Az 5.1-es csökkenés a 22 DAC ország teljes ODA számait takarja, tehát az adósságenyhítést is."
Mi az hogy
ODA,
DAC
5.1 es csökkentés (valami verziófrissítés?)
köszi
wape